Van der Burg: niet meer politie naar Ter Apel

Politiek: https://nos.nl/l/2525273

Demissionair staatssecretaris Van der Burg denkt niet dat er snel meer politie kan worden ingezet in Ter Apel. De Inspectie Justitie en Veiligheid sloeg vandaag opnieuw alarm over de situatie in het aanmeldcentrum in het Groningse dorp.

Volgens de inspectie lopen asielzoekers en medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) “een onacceptabel risico om slachtoffer te worden van geweldsincidenten”. De inspectie vindt dat er in Ter Apel meer politie en boa’s ter beschikking moeten komen.

In een reactie noemt Van der Burg de constatering van de inspectie over de gebrekkige veiligheid “verschrikkelijk”. Hij zegt verder dat er al meer boa’s en marechaussees worden ingezet, maar dat er op korte termijn niet meer agenten voorhanden zijn: “De politie heeft gewoon te veel werk”. ‘Aantal vluchtelingen in Ter Apel moet omlaag’

De staatssecretaris vindt het te grote aantal vluchtelingen in het opvangcentrum nog steeds het grootste probleem. Als dat omlaag gaat, heeft dat volgens hem op korte termijn effect. In Ter Apel slapen al maanden meer asielzoekers dan de 2000 die maximaal zijn toegestaan.

Van der Burg benadrukt dat het veiligheidsrisico kleiner wordt als er minder mensen in Ter Apel zitten en dat het dan ook makkelijker wordt om zogenoemde veiligelanders, oftewel asielzoekers met weinig kans op een verblijfsvergunning, snel uit te zetten.

De staatssecretaris wijst er ook op dat het kabinet vorige week nog aan de gemeenten en provincies heeft gevraagd om meer asielzoekers op te vangen.

Het laatste nieuws op News Junky