Sollicitatiebrieven van ministers openbaar: samenwerken én eigen agenda

Politiek: https://nos.nl/l/2525330

De sollicitatiebrieven en cv’s van de beoogde ministers en
staatssecretarissen in het nieuwe kabinet-Schoof zijn gepubliceerd. Vanaf donderdag hebben zij gesprekken, zogenaamde hoorzittingen, met de Tweede Kamer. Het is nieuw dat bewindspersonen op deze manier solliciteren op een ambt in het kabinet.

In hun sollicitatiebrieven blikken de aankomende bewindslieden vooruit op hun plannen met het nieuwe kabinet, beschrijven ze hun politieke doelen en hoe zij die persoonlijk zien.

Zo schrijft beoogd minister van Asiel en Migratie Faber (PVV) dat zij “als woordvoerder van de oppositie stevig kan zijn in debatten” maar dat zij begrijpt dat haar uitingen vanaf nu “niet oppositioneel maar ministerieel” moeten zijn.

Ze zegt dat zij aan de slag gaat met de “acute noodsituatie van de asielinstroom”. Verder wil zij in de EU bereiken dat Nederland een “opt-out” krijgt, zodat Nederland minder asielzoekers hoeft op te vangen dan is afgesproken.

De beoogde bewindspersonen op Defensie, Brekelmans (VVD) en Tuinman (BBB), zijn eensgezind in hun doelstellingen: steun aan Oekraïne en het defensieapparaat klaar maken voor internationale bedreigingen. Gewaardeerd worden

En de beoogde minister van Economische Zaken Beljaarts (PVV) wil het vertrouwen van het bedrijfsleven in de politiek verbeteren. “Wat ik vaak hoor(de) is dat menig ondernemer niet het gevoel heeft dat ze gewaardeerd worden, dat er veel over hen gesproken wordt in plaats van met hen, en dat men snakt naar stabiel en voorspelbaar overheidsbeleid.”

Namens NSC is voormalig strafrechter Uitermark de kandidaat-minister van Binnenlandse Zaken. Zij wil luisteren naar “signalen vanuit de samenleving” voor zover het regeerakkoord daar vrijheid voor laat. “Makkelijk is het zeker niet”, schrijft ze in haar brief. “Vernieuwing vergt van ons allemaal dat we durven. Durven loslaten, durven vastpakken. Durven veranderen.”

Beoogd staatssecretaris voor Landbouw Rummenie (BBB) schrijft zijn motivatieverhaal niet alleen aan de “geachte Kamercommissie voor landbouw, natuur en voedselkwaliteit” maar ook aan alle “geachte boeren, vissers en burgers die thuis meekijken”.

Rummenie zegt dat we met zijn allen voor een grote landbouwopgave staan en vindt verder dat de vissers de afgelopen tijd “op een afschuwelijke manier zijn behandeld”. Hij wil zijn uiterste best doen om pulsvisserij weer mogelijk te maken.
Betrouwbare bestuurderspartij

Beoogd staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu (PVV) schrijft dat hij de eerste PVV-provinciebestuurder in ons land ooit was, Eén van zijn doelen is om te laten zien dat de PVV een betrouwbare bestuurderspartij is.

De beoogd staatssecretaris voor Toeslagen Achahbar (NSC) schrijft dat het komende kabinet “recht doet aan de verkiezingsuitslag”. Ze zegt ook te hechten aan de afspraken die zijn gemaakt over het naleven van grondwet, grondrechten, en de rechtsstaat.

Het laatste nieuws op News Junky