Met een gebroken neus en een masker meteen weer spelen? ‘Ligt aan herstel’

Sport: https://nos.nl/l/2525086

Kan Kylian Mbappé vrijdagavond met een gebroken neus en een beschermend masker spelen tegen het Nederlands elftal? Dat is de vraag die Franse en Nederlandse voetbalfans bezighoudt. Het antwoord: dat ligt aan hoe goed hij dan hersteld is, zegt fysiotherapeut Leo Echteld.

Vanuit Frankrijk is er nog geen definitief uitsluitsel over het meedoen van Mbappé tegen Oranje. De Franse televisiezender Canal+ zegt te weten dat Mbappé definitief niet meedoet tegen het Nederlands elftal, maar de Franse bondsvoorzitter Diallo noemde het laatste nieuws van de dokters “momenteel meer positief dan negatief”.

Verder zei hij dat het nog te vroeg was om conclusies te trekken over de rest van het toernooi. “We zijn gisteravond pas laat teruggekomen in het hotel, dus we zullen het nu moeten aankijken”, zei Diallo.

De absolute vedette van het Franse voetbalelftal viel gisteren in de wedstrijd tegen Oostenrijk (0-1 winst) uit na een kopduel met Kevin Danso. De Franse aanvoerder botste met zijn neus tegen de schouder van de Oostenrijkse verdediger, waarna hij met een hevig bloedende neus op de grond bleef liggen.

Beelden van de botsing:

Mbappé moest gewisseld worden en verliet het stadion onder medische begeleiding. Voorzitter Diallo van de Franse voetbalbond zei al snel dat een operatie niet nodig was en dat de sterspeler met een speciaal gezichtsmasker kan spelen. Daarbij zei Diallo dat Mbappé wel nog enige tijd medische verzorging nodig heeft.

Kylian Mbappé verlaat het stadion:

Maar kan hij dat vrijdag in de tweede groepswedstrijd tegen Nederland al doen? Leo Echteld, van Sport medisch centrum Fysiomed en oud fysiotherapeut van Oranje, zegt dat het cruciaal is dat er niet geopereerd hoeft te worden.

“Was dat het geval geweest, dan is op korte termijn spelen onmogelijk omdat de wond na de operatie eerst moet helen. Dat kost te veel tijd en dan was het einde toernooi geweest”, zegt Echteld.

“De vraag die aan onze sportarts Jessica Gal (oud-judoka, verbonden aan Fysiomed, red.) het meest gesteld wordt is hoe snel er weer gespeeld kan worden”, zegt Echteld.

“Haar advies is dan dat de ontstane schade van het neusgebied voldoende geheeld moet zijn zonder te veel zwelling en restpijn. Daarnaast kan door zo’n botsing ook andere bijkomende schade ontstaan, zoals een hersenschudding.” Om weer aan wedstrijden te beginnen moet alles voldoende hersteld zijn.
Meer positief dan negatief

Een speciaal masker kan de neus beschermen bij nieuwe tikken. “Maar het geeft geen 100 procent garantie. Voetbal is en blijft een contactsport”, zegt de fysiotherapeut, die veel topsporters helpt bij hun herstel van blessures.

Daarbij moet volgens Echteld ook niet worden onderschat dat je aan zo’n masker moet wennen. “Zo’n masker is niet ideaal, wennen kost tijd en er is niet veel tijd voor de wedstrijd tegen Oranje.

Ondertussen lijkt het meespelen van Mbappé bij spelers van het Nederlands elftal niet een groot thema te zijn. En maakt hij dan toch zijn opwachting, dan kijken middenvelder Tijani Reijnders en keeper Bart Verbruggen ernaar uit:

Het laatste nieuws op News Junky