Verdeling van kabinetsposten nu officieel: drie nieuwe ministeries

Politiek: https://nos.nl/l/2524196

De vier coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB kiezen ervoor om drie nieuwe ministeries toe te voegen: Asiel en Migratie, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, en Klimaat en Groene Groei. Dat blijkt uit de verdeling van de kabinetsposten. Formateur van Zwol maakte de verdeling bekend na overleg met de fractievoorzitters en kandidaat-premier Schoof.

Zoals gisteren al uitlekte, krijgt de PVV vijf ministers, VVD en NSC allebei vier en BBB twee. Premier Schoof vertegenwoordigt geen partij. De verdere verdeling per partij:

Drie nieuwe ministeries betekent niet vanzelf drie nieuwe gebouwen met honderden nieuwe ambtenaren. Het kan ook zijn dat de budgetten worden afgesplitst en dat er zal worden gewerkt in bestaande ministeries. Hoe de partijen dit willen gaan aanpakken, is nog niet bekend.

Formateur Van Zwol voert met alle kandidaten voor deze functies gesprekken. Ieder gesprek zal zeker een uur duren, zo niet langer, en de start staat voor vrijdag gepland. Hij zal er naar verwachting zeker tot woensdag mee bezig zijn.

Het laatste nieuws op News Junky