Wekdienst 16/7: Trump en Poetin ontmoeten elkaar in Helsinki

Binnenland: http://nos.nl/tekst/2241735

Goedemorgen! Trump ontmoet Poetin in Helsinki, EU-leiders Tusk en Juncker gaan naar China en het schip de Batavia wordt ‘gekeerd’.

We krijgen vandaag veel zon. Het wordt 27 tot 30 graden. Morgen is er meer bewolking en kan er lokaal een bui vallen. Met 23 tot 28 graden blijft het warm.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.
Wat kun je vandaag verwachten?

De Amerikaanse president Trump en de Russische president Poetin ontmoeten elkaar in Helsinki. Het is de eerste officiële bilaterale ontmoeting tussen de twee. Ook de EU-leiders Tusk en Juncker houden topoverleg. Zij gaan naar China voor gesprekken met premier Li en president Xi. In Lelystad moet de replica van het VOC-schip de Batavia worden gekeerd. Het draaien van het schip is nodig voor een gelijkmatige verdeling van zon en regen op het hout. Vandaag geen rit in de Tour de France: de renners hebben een rustdag. Wat heb je gemist?

‘Russische internettrollen waren ook in Nederland actief’

Russische internettrollen hebben geprobeerd ook de Nederlandse publieke opinie te beïnvloeden. NRC meldt op basis van eigen onderzoek dat er de afgelopen jaren minstens 900 Nederlandstalige tweets zijn verstuurd vanuit een beruchte trollenfabriek in Rusland, een plek van waaruit met nepaccounts op sociale media desinformatie is verspreid.

NRC zegt dat de tweets erop gericht waren om anti-islamgevoelens in Nederland aan te wakkeren. Volgens de krant is dit het eerste concrete bewijs dat de Russische trollen het ook op Nederland hebben gemunt. Ander nieuws uit de nacht:

WK-feest in Parijs verstoord door opstootjes: Een deel van de Champs-Élysées werd schoongeveegd door de oproerpolitie. Ook in andere grote Franse steden heeft de politie groepen relschoppers uit elkaar gedreven. Man verdronken in IJmeer; op andere plekken nog zwemmers vermist: De man van 59 was ’s middags niet teruggekomen van een zwempartij. In Noordwijk wordt gezocht naar twee badgasten en bij een recreatieplas in Nuenen verdween een snorkelaar in het water. ‘VS wijst verzoek EU om vrijstelling Iran-sancties af’: Volgens NBC News is het Europese verzoek afgewezen omdat de VS ‘verregaande economische druk wil uitoefenen op de Iraanse overheid’. ‘Tien doden bij gerichte aanval op demonstranten Nicaragua’: De actievoerders zijn tegen plannen om de sociale zekerheid te versoberen en eisen het vertrek van president Ortega. Nieuwe Mexicaanse president halveert z’n eigen salaris: De links-nationalistische López Obrador gaat omgerekend zo’n 5000 euro verdienen.
En dan nog dit:

Ook het Britse koningshuis houdt af en toe een fotosessie. De Britse royals hebben nieuwe familiefoto’s gepubliceerd ter ere van de doop van prins Louis, de jongste zoon van prins William en Kate. Kensington Palace plaatste de foto’s gisteravond laat op Twitter:

Fijn dag!

Het laatste nieuws op News Junky