Marco Kroon was spion in Kabul’

Binnenland: http://nos.nl/tekst/2219170

De in opspraak geraakte militair Marco Kroon was in 2007 op
inlichtingenmissie in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Dat schrijft De Telegraaf.

Volgens de krant was Kroon met zeven collega’s in Kabul. Ze moesten informatie verzamelen vanuit een MIVD-safehouse. Ze zouden in burgerkleding hebben gewerkt en meestal in koppels opereren, maar zouden soms ook alleen hebben geopereerd om de voorspelbaarheid te beperken.

Volgens de krant zou de mogelijkheid om solo op pad kunnen verklaren dat Kroon gegijzeld werd en later zijn gijzelaar doodde, zonder dat iemand daar iets van merkte.

Het Openbaar Ministerie doet een onderzoek naar het incident waarbij Kroon in Afghanistan iemand doodde. Volgens de militair deed hij dat uit zelfbescherming en was het de man die hem eerder ontvoerd en gegijzeld had. Hij hield het lange tijd voor zich en meldde het niet, om de missie niet in gevaar te brengen, zei Kroon.

Volgens Nieuwsuur is er onder het Korps Commandotroepen grote onrust ontstaan over de recente verklaringen van Kroon. Het programma besloot er verder niet over te publiceren omdat er volgens het ministerie van Defensie een bestaande missie door in gevaar zou komen.

Bronnen zeggen tegen De Telegraaf dat Kroons spionagemissie los stond van het ISAF-mandaat. Hij was goedgekeurd door de premier en vicepremiers.

Het laatste nieuws op News Junky