Nederlandse bedrijven bouwen mee aan omstreden brug naar de Krim

Politiek: http://nos.nl/l/2190944

Twee Nederlandse bedrijven hebben meegewerkt aan de bouw van de omstreden Russische brug tussen Rusland en de Krim. De Gelderlander schrijft dat de bedrijven de sancties van de EU dachten te omzeilen door alleen op Russisch grondgebied te werken.

De brug ligt gevoelig in het Westen, dat Rusland sancties heeft opgelegd voor de annexatie van de Krim in 2014. Met de negentien kilometer lange brug, waaraan nog altijd wordt gebouwd, wil de Russische president Poetin zijn greep op het eiland versterken. In Nederland is de kwestie extra delicaat vanwege het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne, waarschijnlijk door pro-Russische rebellen.
Heimachine

De twee betrokken Nederlandse bedrijven hebben volgens de Gelderlander meegewerkt aan een krachtige heimachine die bij de bouw is gebruikt. Het Dodewaardse bedrijf Dematec Equipment zou de heihamer gebouwd hebben. Bijlard Hydrauliek uit Milsbeek heeft volgens de Gelderlander daarvoor het belangrijkste onderdeel geleverd.

De krant schrijft dat de installatie vervolgens is gebruikt om zware buizen de zeebodem in te stampen die zijn gebruikt als fundering voor de pijlers van de brug. Dematec-directeur Van den Heuvel zegt dat dat alleen op Russisch grondgebied is gedaan. “Volgens EU-sancties mogen we niet op de Krim aan het werk zijn, maar wel in Rusland”, citeert de Gelderlander hem.

Directeur Bijlard van het Milsbeekse bedrijf zegt tegen het dagblad dat hij niet wist dat de heihamer voor de Krimbrug ingezet zou worden. “Wij hebben gewoon een onderdeel geleverd aan een klant in Nederland. Meer niet.” Onderzoek

Tweede Kamerleden zeggen tegen de krant dat ze vraagtekens hebben bij de betrokkenheid van de Nederlandse bedrijven. “Deze brug is het symbool van de Russische annexatie. Ik wil van het kabinet weten of dit juridisch is toegestaan”, zegt Kirsten van den Hul van de PvdA.

Minister Ploumen laat aan de NOS weten dat het artikel aanleiding is om de export van de twee bedrijven nader onder de loep te nemen. “De Nederlandse overheid hanteert een strikt niet-erkenningsbeleid naar aanleiding van de illegale annexatie van de Krim en stimuleert op geen enkele wijze activiteiten die bijdragen aan normalisering van de situatie.”

Er moet nog onderzocht worden of er wetten zijn gebroken. “Ook als er juridisch gezien geen overtredingen zijn begaan, verwacht de Nederlandse overheid van bedrijven dat zij internationaal maatschappelijk verantwoord zakendoen. Waar nodig wordt er voorlichting gegeven met betrekking tot wet- en regelgeving.”

Het laatste nieuws op News Junky