Syrische geredde leeuw bevalt in reservaat van welpje

Buitenland: http://nos.nl/tekst/2187936

Een leeuw die een paar weken geleden nog werd gered uit een verwoeste dierentuin in de Syrische stad Aleppo heeft een jong gekregen in een natuurreservaat in Jordaniƫ.

De dieren werden in Aleppo tijdens de burgeroorlog grotendeels aan hun lot overgelaten en de leeuw, Dana, was er slecht aan toe.
Dierenrechtenorganisatie Four Paws bracht Dana samen met twaalf andere dieren via Turkije naar JordaniĆ«. De reis was lang en zo’n drie weken zaten ze in kooien.

Gevreesd werd dat de hoogzwangere leeuw in de kooi zou bevallen. “Dan was het niet waarschijnlijk dat het welpje het zou overleven”, zegt dierenarts Amir Khalil.
Instinct

Uiteindelijk beviel de leeuw enkele uren nadat ze in het reservaat was vrijgelaten. Het jong werd vanochtend vroeg gevonden toen medewerkers bij het dier gingen kijken. Volgens de dierenarts heeft ze waarschijnlijk gewacht tot er een veilige plek was om te bevallen. “Ze is een moeder, ze heeft het moederinstinct. Het is een wonder”, zegt de dierenarts.

Het welpje is Hajar genoemd, dat ‘de immigrant’ betekent in het Arabisch.

Overigens is er een kans dat er nog een tweede welpje komt. Tijdens de tussenstop in Turkije bleek uit een scan dat ze twee jongen bij zich droeg. Het is nog niet bekend of het dier nog in de buik van de leeuw zit, of dat het dood geboren is en daarna opgegeten is door de moeder.

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties