Witte protesten in VS tegen weghalen standbeeld verdediger slavernij

Buitenland: http://nos.nl/tekst/2187723

Op het terrein van de Universiteit van Virginia in het zuiden van de VS is gisteravond geprotesteerd tegen het weghalen van een standbeeld van een generaal uit de Amerikaanse burgeroorlog. Honderden mensen liepen met fakkels over het universiteitsterrein in Charlottesville en riepen leuzen als “witte levens doen ertoe” (white lives matter), “één volk, één natie”, “maak een eind aan immigratie” en “Joden zullen ons niet vervangen”.

Er waren ook confrontaties met tegendemonstranten. De politie was op de campus aanwezig maar het lukte niet om de groepen gescheiden te houden. De burgemeester van Charlottesville noemde de protesten vooraf al “racistisch”. Voor vanavond is er een nieuwe en grotere demonstratie aangekondigd.

Het beeld is van generaal Robert E. Lee. In de burgeroorlog, ruim 150 jaar geleden, vocht deze generaal voor de zuidelijke staten, die meer zelfbestuur wilden en de slavernij wilden handhaven.

Vorige maand waren er ook al protesten tegen de verwijdering van het beeld. Toen was een deel van de demonstranten gekleed in Ku Klux Klan-kleding. Sommige KKK-betogers droegen toen ook de Confederatievlag.

Op heel veel plekken in het zuiden van Amerika zijn er nog symbolen van de burgeroorlog aanwezig, zoals vlaggen en standbeelden. Die worden door veel mensen beschouwd als aanstootgevend. Sinds een aanslag op een zwarte kerk in South Carolina worden deze symbolen steeds vaker weggehaald door de autoriteiten.

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties