PSV heeft gif, goals en vooral punten nodig

Sport: http://nos.nl/l/2187674

PSV speelt zaterdagavond zijn eerste competitiewedstrijd, maar Eindhoven is nog omgeven met een waas van onzekerheid en ontevredenheid. De druk op het duel met AZ is na de vroege Europese uitschakeling extreem hoog.

Is de selectie wel sterk genoeg? Hoe zit het met de positie van Phillip Cocu? En welk rampscenario ontrolt zich bij een eventuele nederlaag tegen de Alkmaarders? NOS-analytici Pierre van Hooijdonk en Daniel de Ridder geven opheldering.
Krediet

“Ik denk dat als de start niet goed is, de druk te groot wordt op Cocu. In Eindhoven zijn de fans langer rustig in vergelijking met bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam, maar op dit moment zeker niet”, zegt Van Hooijdonk.

Ook De Ridder denkt dat Cocu voor zijn positie moet vrezen als hij de komende weken een paar duels op rij niet wint. “Dan is zijn krediet verspeeld. Iedereen kan roepen dat zijn positie zo stevig is, maar zo werkt het in voetballerij. Het gaat om resultaten en inkomsten.”

Na een rampseizoen zonder prijzen en met veel gemopper zou dit voor PSV het jaar van de revanche moeten worden. De gretigheid en creativiteit moeten terug, zo vindt de immer kritische Eindhovense achterban. Ook de leiding van PSV rekent op een beter jaar, mede ingegeven door het verversen van de selectie met een aantal inkomende en uitgaande transfers.

De club raakte deze zomer met Andrés Guardado (Real Betis), Héctor Moreno (AS Roma), Jetro Willems (Eintracht Frankfurt) en Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion) al vier basisspelers kwijt. Daar staat de komst van de Mexicaan Hirving Lozano en Derrick Luckassen tegenover. Twee gerichte versterkingen, al lijkt dat nog niet voldoende.

Van Hooijdonk vindt dat het PSV door het vertrek van de twee Mexicanen ontbeert aan ‘gif’. “Wat er nu over is gebleven, dat zijn fantastische profs, maar wel allemaal ideale schoonzonen. Daar ga je het niet mee redden.”

Ook De Ridder zet vraagtekens bij de huidige selectie van PSV. “Er is op twee fronten werk aan de winkel. Ten eerste moeten ze de spelers op elkaar afgestemd krijgen, want dat is duidelijk nog niet gelukt. Daarnaast moeten ze zich afvragen of deze selectie sterk genoeg is om de eredivisie te winnen. Ze zijn in Eindhoven vrijwel de hele as kwijtgeraakt.”

De uitschakeling in de derde voorronde van de Europa League tegen NK Osijek uit Kroatië kwam als een dreun aan in Eindhoven, waarbij vooral het inspiratieloze spel en het gebrek aan doelpunten angstvallig aan het afgelopen seizoen deed terugdenken.

Voor de oud-spits van Oranje kwamen de twee nederlagen niet als een verrassing. “PSV presteert al twee seizoenen lang onder de norm. Debet daaraan is het kampioenschap dat ze twee jaar terug door Ajax in de schoot geworpen kregen. Daarna zijn ze vergeten door te selecteren en dat wreekt zich nu nog steeds”, zegt Van Hooijdonk.

De Ridder denkt dat de komst van een scorende speler bij PSV al een groot verschil kan maken. “Als ze dat op orde krijgen, blijf ik het een stabiele ploeg vinden, en zeker een kandidaat voor de titel. Maar afgaande op wat we nu zien, is het nog te weinig.”

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties