Holocaustoverlever (113) overlijdt als oudste man ter wereld

Buitenland: http://nos.nl/tekst/2187589

Een maand voordat hij 114 jaar zou worden, is in Israël de oudste man ter wereld, Israel Kristal, overleden. Kristal werd in 1903 in Polen geboren, en maakte twee wereldoorlogen mee. Hij overleefde het concentratiekamp Auschwitz, maar verloor er zijn eerste vrouw en twee kinderen.

Vorig jaar maart werd Kristal door het Guinness Book of World Records aangewezen als de oudste man ter wereld, nadat zijn Japanse voorganger Yasutaro Koide op 112-jarige leeftijd was overleden. Kristal noemde zijn hoge leeftijd een geschenk uit de hemel en zei dat er geen geheim recept was voor lang leven.
Naar Israël

Kristal vertrok in 1950 met zijn tweede vrouw naar Israël en vestigde zich in Haifa. Hij kreeg daar nog twee kinderen en vele kleinkinderen.

Vorig jaar, op zijn 113de verjaardag, vierde Kristal zijn bar mitswa, de ceremonie waarbij een 13-jarige joodse jongen religieus mondig wordt verklaard. Zijn kinderen hadden deze hartenwens voor hem in vervulling doen gaan, zij het 100 jaar te laat. Maar destijds in 1916 kon het feest door de Eerste Wereldoorlog niet worden gevierd.

Over zijn kampervaringen zweeg hij liever. In een zeldzame uitspraak over deze periode zei Kristal dat er “twee boeken geschreven konden worden over elke dag in Auschwitz”.

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties