Eurocommissaris roept op tot eiertop

Binnenland: http://nos.nl/tekst/2187485

Eurocommissaris Andriukaitis voor Voedselveiligheid wil dat er overleg komt tussen EU-ministers en voedselwaakhonden over de fipronil-affaire. “Elkaar de schuld geven brengt ons nergens en ik wil daar een eind aan maken”, zegt Andriukaitis.

De spanningen tussen de verantwoordelijke ministers en staatssecretarissen in België, Nederland en Duitsland zijn toegenomen sinds sporen van het schadelijke bestrijdingsmiddel fipronil zijn gevonden in eieren.

Zo zei de Belgische minister Ducarme van Landbouw dat Nederland te laks heeft gehandeld. Staatssecretaris Van Dam zei gisteren in Jinek dat hij de minister daarop heeft aangesproken. “Hiermee lichtte hij zijn eigen parlement verkeerd in”, zei Van Dam.

Andriukaitis hoopt dat de top nog voor eind september kan plaatsvinden. “We moeten leren van wat er is gebeurd en verder gaan, in plaats van energie stoppen in het beschuldigen van elkaar”, zegt hij.
Fipronil

Bron van de eierbesmetting is waarschijnlijk een Nederlands bedrijf, dat een middel met fipronil erin heeft gebruikt om ongedierte in legkipstallen te bestrijden. De besmette eieren blijken door heel Europa te zijn verspreid. Uit voorzorg zijn nu al miljoenen eieren uit de schappen gehaald en vernietigd.

Toxicologen benadrukken dat er slechts kleine hoeveelheden fipronil in de eieren zitten. Mensen moeten jarenlang veel besmette eieren eten voor de gevolgen ervan merkbaar zijn.

Het giftige fipronil wordt veel gebruikt voor het bestrijden van vlooien en teken bij huisdieren. Het gebruik ervan in de voedselketen is verboden.

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties