ADO nog niet klaar voor loodzware seizoensstart

Sport: http://nos.nl/l/2187482

“Nee. We zijn nog niet klaar voor de competitie.” Mooier kan ADO Den Haag-trainer Fons Groenendijk het niet maken. Vanavond opent de Haagse club zonder licentie en met een te smalle selectie het eredivisieseizoen met een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht.

Groenendijk moet het ermee doen. Voorlopig. “We hebben keihard gewerkt met de beschikbare mensen. Maar er moet nog wel wat bijkomen, want vergeleken met vorig jaar zijn we wel belangrijke spelers kwijt.”

Terug naar februari 2016. Een week na zijn aanstelling als opvolger van Zeljko Petrovic verloor Groenendijk in Deventer van Go Ahead Eagles. Dat betekende de laatste plaats in de eredivisie voor de Hagenaars.

De situatie leek uitzichtloos. Maar na 34 wedstrijden stond ADO Den Haag keurig op de elfde plaats. Vier hoofdrolspelers in die wederopstanding zullen vandaag in ieder geval niet op het wedstrijdformulier staan.

Mike Havenaar (negen goals), Nasser El Khayati (vijf) en Dion Malone (drie) namen bijna de helft van de Haagse productie voor hun rekening. En Wilfried Kanon was een steunpilaar in de defensie.
Pas op de plaats

De club gunde Havenaar echter een terugkeer naar Japan. Middenvelder Malone stond hoog op de verlanglijst van Groenendijk, maar hij koos ondanks een verbeterde aanbieding voor een goed salaris in Azerbeidzjan.

“Het is bekend dat ADO Den Haag in het verleden weleens meer uitgaf dan er binnenkwam”, legt Groenendijk uit. “Nu wordt er een gezond beleid gevoerd, en daar ben ik het mee eens. Maar dat betekent dat we nu pas op de plaats moeten maken.”

In de Noor Bjørn Johnsen heeft ADO in ieder geval een opvolger gevonden van Havenaar. De twee zijn even lang (1,95 meter) en bij zijn debuut in het oefenduel tegen Excelsior (1-0) toonde de tweevoudig international aan het doel te kunnen vinden.

“Een echte spitsengoal”, beaamt Groenendijk, die niet te veel wil vergelijken. “Hij is een echte afmaker, net als Havenaar. Maar Johnsen heeft ook tijd nodig om te wennen. Hij is pas een week bij ons.”

Groenendijk hoopt nog op een terugkeer van Abdenasser El Khayati. Als huurling van Queens Park Rangers maakte El Khayati na de winterstop indruk met vijf goals. “Als QPR hem wil laten gaan, zitten wij op het vinkentouw.” UWV onderzoekt contract Kanon

En dan is er nog de situatie met Wilfried Kanon. “Kanon traint gewoon mee en wil heel graag spelen. Maar hij mag niet van het UWV”, vertelt Groenendijk. “Zij hebben vragen gesteld bij zijn oude contract en dat staat nu een nieuwe verbintenis in de weg. Zo zijn de regels in Nederland. Daar moet je je bij neerleggen.”

En zo kan het dat de belangrijkste nieuweling van ADO Den Haag deze zomer al een heel verleden heeft. Lex Immers leverde zijn contract bij Club Brugge graag in om terug te kunnen keren naar zijn geboortestad.

“Lex is een echte Haagse jongen, die in de top heeft gespeeld bij Feyenoord en Club Brugge. Hij is gelouterd en superfit. Natuurlijk verwacht ik ook dat hij de jonge jongens onder zijn hoede zal nemen. Van hem nemen die gasten iets aan.”

Dat zal nodig zijn, want het programma van ADO liegt er niet om. In de eerste vijf speelronden krijgt de ploeg van Groenendijk meteen FC Utrecht (thuis), AZ (uit), sc Heerenveen (thuis), Willem II (uit) en Ajax (thuis) voor de kiezen.
Korte en lange termijn

Eind september moet ADO de zaakjes op orde hebben, want dan moeten punten gepakt worden tegen Sparta, NAC Breda en VVV-Venlo.

“Je zou kunnen zeggen dat we ons voorbereiden op de korte en de lange termijn”, beaamt Groenendijk. “De korte termijn is Utrecht en het loodzware programma van de eerste weken. Hoe het er op de lange termijn uitziet, kan ik je op 31 augustus vertellen.”

Maar dat wil niet zeggen dat ADO Den Haag zich nu al neerlegt bij een nederlaag. “We gaan fel van ons afbijten”, bezweert Groenendijk. “Daar heb ik alle vertrouwen in.”

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties