EU-waarnemers: ‘verkiezingen Kenia rustig verlopen’

Buitenland: http://nos.nl/tekst/2187363

De presidentsverkiezingen in Kenia zijn zonder grote incidenten verlopen. Tot die conclusie komt de waarnemersmissie van de Europese Unie die de verkiezingen heeft onderzocht.

Het hoofd van de missie, de Nederlandse Europarlementariër Marietje Schaake, roept de Kenianen op om de uitslag van de verkiezingen te respecteren. “De verliezende partij en zijn aanhangers moeten accepteren dat je in een democratie niet altijd kan winnen.”

“Als er twijfels zijn over de officiële resultaten dan moeten de lokale instanties zich daarover buigen. Die kunnen wij controleren. Alle Kenianen profiteren uiteindelijk van een sterke democratie”.

Eerder kwamen andere internationale waarnemers en de kiescommissie in Kenia al tot dezelfde conclusie.
Polarisatie

In het rapport staat verder dat de sfeer rond de verkiezingen gespannen was. Vooral het wantrouwen tegen de kiescommissie is groot. “Tijdens de campagne ging het hard tegen hard, maar vergeleken met voorgaande verkiezingen was het relatief rustig”

Alleen door transparantie, goede communicatie en betrokkenheid van alle partijen kan de polarisatie in Kenia worden overwonnen, schrijven de Europese waarnemers.
Hackers

Nog niet alle stemmen zijn geteld in Kenia, maar de huidige president Kenyatta stevent af op een nieuwe termijn.

Zijn uitdager Odinga zei na de eerste uitslagen dat hackers de verkiezingsuitslag hebben gemanipuleerd. Zijn aanhangers gingen in meerdere steden uit protest de straat op. Daarbij zou zeker één dode zijn gevallen.

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties