Dertien miljoen jaar oud mensaapje geeft nieuw inzicht in evolutie

Buitenland: http://nos.nl/tekst/2187303

Wetenschappers hebben in Kenia de schedel gevonden van een mensaapje dat dertien miljoen jaar geleden leefde. Volgens de onderzoekers biedt de vondst nieuwe inzichten in de evolutie van de mens.

Het schedeltje is van een jonge mensaap die van de onderzoekers de naam Alesi heeft gekregen. Het dier leefde in de tijd voordat mensachtigen en mensapen zich gescheiden ontwikkelden. Die ontwikkeling begon pas zo’n zeven miljoen jaar geleden. Er is nog weinig bekend over wat daaraan vooraf ging.

Onderzoekers ontdekten eerder wel botresten en tanden van mensapen uit die tijd, maar het was tot nu toe niet duidelijk hoe de apen eruitzagen. Met de ontdekking van Alesi is de eerste intacte schedel gevonden.

Alesi lijkt met zijn kleine snuit op een jonge gibbon. Maar het is zeker een mensaapje, zegt de betrokken Nederlandse wetenschapper Fred Spoor van University College London. Het evenwichtsorgaan in het binnenoor is klein in verhouding tot de rest van het lichaam. Bij gibbons is het evenwichtsorgaan juist relatief groot, omdat de dieren snel door de bomen moeten kunnen slingeren.

Het fossiel heeft het formaat van een citroen. Volgens de wetenschappers was het mensaapje ongeveer een jaar en vier maanden oud toen het stierf.

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties