Ooggetuige van aardbeving in China: ons hele hostel begon te schudden

Buitenland: http://nos.nl/tekst/2187262

“Wij zaten op het dak van ons hostel toen het hele gebouw begon te schudden. Het leek alsof het gebouw ging instorten. Mijn eerste reflex was om mijn vriendin te zoeken en in de deuropening te gaan staan. Daarna hebben we onze belangrijkste spullen gepakt en zijn we snel naar buiten gerend.”

De Nederlandse Dominic Schep was gisteren in de Jiuzhaigou-vallei in China toen een aardbeving met een kracht van 7.0 plaatsvond. Hij was een van de ongeveer twintig toeristen in het dorp.

“Wij spreken geen Mandarijn en de Chinezen spreken geen Engels. Daarom begrepen we niet wat er aan de hand was.” Er was veel paniek en chaos op straat. “Vooral de Chinezen waren erg in paniek en aan het trekken en duwen.”

De hele nacht heeft Schep met zijn vriendin en twee Franse toeristen op straat geslapen. “Locals deelden hun eigen eten, fruit, dekens en water met ons. De hulp kwam, naar mijn idee, snel op gang, maar we zaten op zo’n twee kilometer afstand van de plek waar de meeste slachtoffers zijn gevallen.”

Slapen lukte niet, gaat hij verder. “We zaten echt in het middelpunt van alles, ook naschokken. Dat was heel heftig. Ook reden de ambulances en het leger af en aan.”

Het dorp waar Schep verbleef, ligt tussen de bergen en heeft één weg. “Er vielen continu rotsen naar beneden. Die stenen waren soms wel 2 meter groot.” De weg werd na de aardbeving afgesloten. Het hele dorp moest geëvacueerd worden, maar dat kwam vanochtend pas op gang. “Dit gebeurde eerst vrij chaotisch, maar later goed gestructureerd. Je bent toch met 30.000 man en er is maar een weg.”

Schep ging mee met een bus voor alle ‘niet-Chinezen’. “In deze bus mochten geen Chinezen en dat begrepen ze niet. Daarom begonnen veel mensen te duwen en te gillen.”

Inmiddels is Schep samen met zijn vriendin op het vliegveld. Ze wachten op hun vlucht naar Kunming, honderden kilometers verderop. “Je denkt nu echt bij alles een aardbeving te voelen. Ieder vliegtuig dat langsrijdt en de gate die trilt, voelt dan net als een naschok. Je weet dat er iets kan gebeuren als je op reis bent in Azië, maar dit verwacht je niet.”

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties