NVWA weerspreekt Belgen: in 2016 geen sprake van besmette eieren

Binnenland: http://nos.nl/tekst/2187256

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weerspreekt de Belgische minister van Landbouw, die zei dat Nederland al in november 2016 op de hoogte was van de aanwezigheid van fipronil in eieren. “Het beeld zoals uit België komt, klopt gewoon niet”, zegt inspecteur-generaal Rob van Lint.

Volgens de NVWA-topman was er in 2016 een tip binnengekomen over de aanwezigheid van fipronil in stallen. Maar er was toen geen sprake van dat de stof in eieren zou zitten, zegt Van Lint. “Op basis van informatie die wij toen hadden was er geen enkele aanwijzing dat fipronil in eieren terecht zou komen.”

Volgens de NVWA-topman is na de tip de zaak goed uitgezocht. Hoe dat precies in zijn werk is gegaan, wilde hij niet zeggen.

De NVWA concludeerde na het onderzoek dat er geen direct gevaar was voor de volksgezondheid en dat er dus ook geen aanleiding was om monsters van kippen en stallen te nemen, zegt Van Lint. “De fase waar we nu in zitten, was absoluut niet aan de orde.”
Sneller werken

De Belgen stelden de NVWA half juni op de hoogte dat er fipronil in eieren terecht was gekomen. Volgens de Belgische regering heeft de NVWA steken laten vallen in de communicatie daarna. De NVWA had sneller kunnen werken en meer informatie kunnen geven, zeggen de Belgen.

De NVWA-topman herkent zich hier niet in. “Ik verbaas me hierover. Er is veelvuldig contact geweest tussen met beide autoriteiten”, zegt Van Lint. Volgens hem is alle informatie gedeeld. Ook zijn monsteruitslagen van eieren direct doorgegeven, zegt Van Lint. “We hebben volstrekt open kaart gespeeld.”

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties