Kiescommissie Kenia: geen inmenging bij verkiezingen

Buitenland: http://nos.nl/tekst/2187281

Bij de presidentsverkiezingen in Kenia is op geen enkel moment ingebroken op IT-systemen van de kiescommissie, zegt het hoofd van de commissie. Hij wijst daarmee een beschuldiging van presidentskandidaat Raila Odinga van de hand.

Odinga zei vanochtend dat hackers toegang hadden tot de systemen van de kiescommissie en uitslagen hebben gemanipuleerd. Hij sprak van een aanslag op de democratie.

Odinga kwam met zijn beschuldiging toen bleek dat zijn rivaal, huidig president Uhuru Kenyatta, volgens de eerste uitslagen kon rekenen op de winst. De kiescommissie zegt nu dat er voor, tijdens en na de verkiezingen “geen inmenging” is gesignaleerd.
Kisumu

De verkiezingen verliepen gisteren vrijwel overal vreedzaam. Vandaag ontstonden wel protesten in de hoofdstad Nairobi en de westelijke plaats Kisumu, een bolwerk van de oppositie. Bij confrontaties tussen betogers en de politie zou zeker een dode zijn gevallen.

Ruim een etmaal na het sluiten van de stembureaus is 96 procent van de stemmen geteld. De overwinning kan Kenyatta niet meer ontgaan. Hij staat ruim voor, met 54 procent, Odinga staat op iets meer dan 44 procent. Het is nog niet duidelijk wanneer de einduitslag bekend wordt gemaakt.

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties