Keniaanse politie en relschoppers treffen elkaar opnieuw na een verkiezingsdag

Buitenland: http://nos.nl/tekst/2187233

De eerste uitslagen van de presidentsverkiezingen in Kenia druppelen binnen. En het lijkt erop dat de zittende president Kenyatta op een overwinning afkoerst. Maar zijn rivaal Odinga zegt dat de uitslag niet klopt. Dat leidt tot de nodige spanningen, vertelt correspondent Koert Lindijer in het NOS Radio 1 Journaal. “Tijdens een persconferentie kwam Odinga met een sensationele claim. Volgens hem is er ingebroken in het computersysteem van de kiescommissie, en is er hierna op grote schaal fraude gepleegd.”

Volgens Lindijer waren de uitspraken van Odinga olie op het vuur op een al toch gespannen situatie.

Na de persconferentie gingen de aanhangers van de oppositieleider direct de straat op. De politie moest op verschillende plekken ingrijpen en hierbij zou zeker een dode zijn gevallen. Vooral in Kisumu, het bolwerk van Odinga in het westen van het land, is het onrustig.

Volgens de oppositie heeft de hack bij de kiescommissie alles te maken met de ontvoering van en moord op een IT-specialist van de kiescommissie. Die werknemer werd ruim een week geleden doodgemarteld aangetroffen. Volgens de oppositie hebben de daders zijn identiteit en wachtwoord gebruikt om in te breken bij het computersysteem van zijn werkgever. En zo slaagden ze erin om de uitslagen te manipuleren, liet Odinga tijdens zijn persconferentie weten.

Herhaling

In Kenia zijn ze bang voor een herhaling van 2007, toen eindigden de verkiezingen in een bloedbad; meer dan 1100 mensen kwamen toen om het leven door geweld. Zo’n 600.000 Kenianen sloegen op de vlucht. Koert Lindijer zegt dat de sfeer van toen te vergelijken is met die van nu. “Het voelt aan als bij de verkiezingen van 2007, toen heerste er ook zo’n spanning, na beschuldigingen van fraude door de oppositie. Iedereen houdt zijn adem in, is dit het begin van een explosie? De spanningen lopen op tot een kookpunt.”

In 2013 namen Kenyatta en Odinga het ook al tegen elkaar op bij de presidentsverkiezingen. En toen stond het digitale stemsysteem ook onder grote druk. Toen ging het systeem plat en werd Kenyatta na handmatig tellen als winnaar uitgeroepen. Maar Odinga accepteerde ook toen de uitslag niet.

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties