België: NVWA informeerde ons slecht over fipronil

Buitenland: http://nos.nl/tekst/2187199

De Belgische regering beschuldigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ervan de Belgische collega’s onvoldoende te hebben geïnformeerd over de aanwezigheid van fipronil in eieren. “Had het Nederlandse agentschap bepaalde informatie sneller doorgegeven aan het Belgische, dan hadden we sneller kunnen werken”, zegt minister Ducarme van Landbouw.

Volgens Ducarme hoorde de Belgische voedselautoriteit FAVV eind juni dat Nederlandse eieren het luizenbestrijdingsmiddel fipronil bevatten en wilde de instantie onderzoeken of ook Belgische eieren mogelijk besmet waren.

“Het FAVV heeft begin juli al zeven keer officieel aan hun Nederlandse collega’s gevraagd naar een klantenlijst van de Nederlandse producent van het product dat fipronil bevatte”, aldus Ducarme. Het FAVV zou de informatie niet krijgen omdat in Nederland een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de besmettingen.
Belgen traag

Ducarme deed de uitlatingen voorafgaand en tijdens een debat van de Belgische parlementaire commissie over de fipronilcrisis. Samen met minister De Bock van Volksgezondheid moet hij zich verantwoorden voor de handelswijze van het FAVV. De Belgische instantie zou te traag hebben gereageerd op de eerste signalen van de fipronilbesmettingen.

Begin juni constateerde het FAVV al de eerste besmette eieren, maar deze informatie werd pas op 20 juli gedeeld met het Europese
waarschuwingssysteem RRASF. Lidstaten van de Europese Unie zijn verplicht om de RRASF op de hoogte te stellen als er gevaar dreigt voor de volksgezondheid. De Europese Commissie onderzoekt of de Belgen te traag hebben gehandeld.
‘Fraudeurs gestraft’

Ducarme zei dat de Belgische minister van Justitie hem heeft gevraagd om geen namen van verdachten te geven. Volgens hem is dat in het belang van het onderzoek. “De fraudeurs moeten zwaar worden gestraft. Ze hebben niet getwijfeld om te spelen met de gezondheid van de burgers.”

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties