Banken en overheid staan pluimveebedrijven bij in fipronil-affaire

Binnenland: http://nos.nl/tekst/2187235

De overheid en banken gaan pluimveebedrijven die zijn getroffen door de fipronil-affaire financieel ontlasten en bijstaan. Dat zei staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken na een overleg met de pluimveesector.

De banken hebben toegezegd dat zij ervoor zorgen dat pluimveebedrijven op de korte termijn niet in de financiële problemen komen. Er is verzekerd dat de gedupeerden hun rekeningen kunnen blijven betalen. “Als het ergste achter de rug is gaan we met iedereen om tafel om de balans op te maken”, zegt Van Dam.
Overheid

De overheid heeft niet direct geld beschikbaar voor de getroffen pluimveebedrijven. “We hebben geen geld op de plank liggen om alle kosten te dekken”, zegt Van Dam.

Het ministerie geeft getroffen bedrijven wel uitstel van betaling op premies die ze aan het Diergezondheidsfonds moeten betalen. “We kijken nog of ze andere rekeningen betalen aan de overheid die we tijdelijk kunnen laten liggen, om ze door deze moeilijke periode te helpen.”

Verder bekijkt het ministerie hoe het vertrouwen in het buitenland kan worden hersteld. In Duitsland werden Nederlandse eieren uit de supermarkten gehaald.
Problemen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwde anderhalve week geleden voor fipronil. Het bedrijf Chickfriend leverde dat middel illegaal voor het bestrijden van bloedluis bij kippen. Daardoor raakten de eieren besmet.

De besmette eieren zijn vernietigd. Kippen die zijn besproeid met het middel worden geruimd of afslanken om het middel kwijt te raken.

Om de kippen fipronil-vrij te krijgen, moeten de stallen worden gereinigd. Daar is nu nog niet veel over bekend omdat de stof betrekkelijk onbekend is. Het ministerie van Economische Zaken heeft daar een potje van “een paar ton” voor beschikbaar gesteld, zegt Van Dam.

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties