Vrijwillige terugkeer naar Syrië is voor veel vluchtelingen in Libanon nog ver weg

Buitenland: http://nos.nl/tekst/2187088

“Ik ga niet terug voordat ik andere mensen zie vertrekken. Op z’n minst de helft van mijn buurt moet terug zijn. Tot die tijd blijf ik hier”, zegt de zoon van een Syrische familie uit Homs.

Zij wonen al ruim 6 jaar in een vluchtelingenkamp in Libanon, vlak bij de Syrische grens. De familie maakt deel uit van naar schatting zo’n anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen in Libanon. Daarmee is in Libanon maar liefst een derde van de bevolking vluchteling.

De grote aantallen vluchtelingen leiden tot spanning in de samenleving. Veel Libanezen zijn het zat. De vluchtelingen pikken volgens hen hun banen in en de opvang zou veel te veel geld kosten. Velen zien de Syriërs liever vandaag dan morgen vertrekken uit Libanon.
Toekomst

De familie uit Homs zit daar niet op te wachten. Ze willen nog niet terug. De moeder is bang dat haar familieleden iets overkomt. Een van haar zoons is al omgekomen in Syrië. “Het is onmogelijk”, zegt ze, “ik hoop op een betere toekomst in een ander land. Voor mij en mijn kinderen. We zijn voor hen gevlucht”.

Sigrid Kaag, coördinator voor de Verenigde Naties in Libanon, zegt dat de Libanese regering samen met de VN een campagne is gestart om meer solidariteit te kweken bij de Libanese burgers. “Net als in andere landen is de aanwezigheid van vluchtelingen een giftig element in het debat. De minister maakt zich zorgen dat dit een destabiliserend effect kan hebben op het gehele land”.

Volgens Kaag is de campagne bedoeld om begrip te kweken voor de levensomstandigheden van de Syriërs. “Maar ook juist om te benadrukken dat de gemiddelde Syrische vluchteling in Libanon ook echt naar huis wil en wacht op de voorwaarden om vrijwillige terugkeer mogelijk te maken”. Geen toekomst

De moeder en zoon uit Homs kunnen nog niet terug, hoe graag ze ook willen. En naar Europa gaan lijkt ook onmogelijk. Ze zitten vast in Libanon. Tegen correspondent Marcel van der Steen zegt de moeder; “Er is geen toekomst voor mijn kinderen. Ik kan ze niet naar school laten gaan. Dat is veel te duur. Ik kan ze niet geven wat ze nodig hebben. Het is hier allemaal zo duur.”

Soms vertrekken er een paar duizend mensen uit Libanon. Vorige week gebeurde dat nog als gevolg van een deal tussen Al Nusra in Syrië en Hezbollah in Libanon. De VN was daarbij niet betrokken.

Sigrid Kaag van de VN noemt het belangrijk om zekerheid te hebben dat mensen op vrijwillige basis vertrekken. “Wij zijn in gesprek om ervoor te zorgen dat de Syrische burgers onder de vluchtelingen niet tweemaal het slachtoffer worden.”

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties