Voetbalsters hoeven geen miljonair te zijn’

Sport: http://nos.nl/l/2187072

Vrouwenvoetbal is populairder dan ooit, zo bleek de afgelopen weken tijdens het voor Nederland zo succesvol verlopen EK. Maar op het gebied van salarissen lopen de voetbalsters nog ver achter op hun mannelijke collega’s.

Lieke Martens, uitgeroepen tot beste speelster van het EK, is de bestbetaalde Nederlandse international. Ze gaat bij haar nieuwe club FC Barcelona naar verluidt 200.000 euro per jaar verdienen. Ter vergelijking: de onlangs van Barcelona naar Paris Saint-Germain verhuisde Neymar verdient die twee ton in anderhalve dag.

Spelersvakbond FIFPro hield aan het einde van het EK voetbal een congres in Amsterdam over de achtergebleven salarissen. Uit onderzoek van FIFPro blijkt dat 87 procent van de professionele voetbalsters overweegt voortijdig te stoppen vanwege de lage vergoedingen.

De Amerikaanse keepster Hope Solo, een van de iconen in het vrouwenvoetbal, herkent dat beeld. “In de twee decennia die ik actief ben als professional heb ik veel goede speelsters de sport zien verlaten. Ze gaven de voorkeur aan een opleiding of een baan waarmee ze wel hun families en zichzelf konden onderhouden.”

“Voetbalsters hoeven geen miljonair te zijn, zoals de mannen”, stelt de 36-jarige Solo, tweevoudig olympisch kampioen met de VS. “Maar ze willen wel genoeg salaris om een gewoon leven te kunnen leiden.”

Ook de Zweedse keepster Hedwig Lindahl, op het EK nog actief in de kwartfinales tegen Nederland, vindt dat er iets moet gebeuren. “We moeten af van de houding dat we dankbaar moeten zijn dat we kunnen voetballen, omdat de generaties voor ons dat niet mochten. Ja, we zijn dankbaar dat vrouwen hun plek in de voetbalwereld hebben veroverd. Maar nu moeten we ook verder.”
Genoeg is genoeg

Volgens doelvrouw Solo is het tijd voor actie. “Hoge salarissen zijn van belang om vrouwenvoetbal verder te laten groeien en respect te krijgen van zowel mannen als vrouwen. We houden van onze sport, maar op een gegeven moment moet je zeggen: genoeg is genoeg. We doen het niet voor niets, ook al is het voor de trots van ons land.”

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties