Veilen dark web-bendes écht Instagram-modellen als seksslaaf?

Buitenland: http://nos.nl/tekst/2187105

Ze werd gedrogeerd, in een tas gestopt en aan een kast vastgebonden. Het 20-jarige Britse Instagram-model Chloe Ayling werd zeker zes dagen vastgehouden door een Brits-Poolse man, die zaterdag werd gearresteerd. Zijn doel was haar als seksslaaf te verhandelen op het dark web.

Althans, dat claimt haar ontvoerder tegen de politie. Hij zou onderdeel zijn van een groep die vaker in vrouwenhandel via de krochten van het internet doet. Bestaan er echt bendes die modellen kidnappen om ze te verkopen als seksslaaf aan de hoogste bieder?

We namen het verhaal onder de loep met vier experts op het gebied van online criminaliteit:

Eerst even de feiten

De man nodigde het model uit voor een fotoshoot in Milaan. Toen de Britse aankwam bij de studio, werd ze gedrogeerd en ontvoerd.

Chloe’s ontvoerder probeerde losgeld te eisen van haar manager. Als die niet zou betalen, zou ze voor minstens 300.000 euro geveild worden op het dark web.

Het is natuurlijk de vraag of de ontvoerder haar echt wilde veilen, of blufte om het losgeld af te troggelen. Dit zei Chloe over haar ontvoering tegen de Italiaanse televisie:

De Italiaanse politie vond wel de tekst van Chloe’s vermeende veiling op de computer van de ontvoerder. In de tekst staat een omschrijving van een 18-jarige vrouw, inclusief haarkleur en cupmaat. Het is niet zeker of deze tekst ooit online heeft gestaan.

Bovendien zijn er twijfels of de vrouw zelf heeft meegewerkt.

Wat denken de experts ervan?

“Het zou heel uniek zijn als Chloe écht verkocht zou worden als seksslaaf op het dark web”, vertelt Thomas Holt, hoogleraar crimineel recht aan de Michigan State University. Holt is expert in criminaliteit op het dark web. “Het is niet uit te sluiten, maar meestal zijn dit soort ‘veilingen’ het werk van oplichters.”

De ontvoerder zegt lid te zijn van de Black Death Group, een bende die actief is op het dark web en daar wapens, huurmoordenaars, bommen en vrouwen aanbiedt.

Holt heeft er zijn twijfels over. “Ik heb wel eerder van deze groep gehoord. Ze worden gezien als oplichters, net als zoveel andere ‘mensenhandelaren’ en ‘huurmoordenaars’ op het dark web.”

Als je met deze oplichters in zee gaat, dan vragen ze een anonieme aanbetaling via bitcoin. Betaal je, dan hoor je nooit meer van ze.

Het is moeilijk na te gaan of de Black Death Group Chloe echt aangeboden heeft op het dark web, vertelt privacyspecialist Rejo Zenger. “Als de groep al doet wat ze claimt, dan ga je ze niet vinden. Je zoekt een website waar de veiling op staat, zonder dat deze te vinden is in zoekmachines. Die link ga je als buitenstaander niet krijgen, en dat adres staat waarschijnlijk ook nergens openbaar.”

Ook Thomas Aling, woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie, twijfelt ernstig aan het verhaal. Hij zegt dat het dark web gebruikt wordt voor wapens en verdovende middelen.

“Marktplaatsen op het dark web zijn voor dingen die je bij het postkantoor kunt ophalen. Wij zijn nog niet tegengekomen dat het dark web wordt gebruikt voor mensenhandel.”

Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer bevestigt dat, voor zover ze weten, mensenhandel via het dark web in Nederland nog niet is voorgekomen. Toch sluit ze niet uit dat dit verhaal klopt.
“Mensenhandelaren zijn innovatief, ze passen hun werkwijze waar nodig aan en ze zijn telkens op zoek naar nieuwe manieren om geld te verdienen. Ook technologische innovatie wordt daarbij niet geschuwd.”

Volgens Holt komt mensenhandel op het dark web wel degelijk voor, alleen niet in de vorm van veilingen. “In het verleden zijn er online wel jonge mensen door pooiers aangeboden. Maar dan gaat het vooral om handel in jonge kinderen en prostituees, geen veilingen.”

Helemaal te ontkrachten is het verhaal niet, maar de experts achten het wel onaannemelijk. Het blijft dus nog even wachten op alle details. De Italiaanse autoriteiten blijven de zaak verder onderzoeken.

Meer weten over het dark web? Eerder maakten we deze explainer:

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties