Lekkende mosterdgasgranaten bij Mosul moeten snel opgeruimd’

Buitenland: http://nos.nl/tekst/2187070

Vlak bij de Iraakse stad Mosul liggen een aantal lekkende
mosterdgasgranaten in onbeschermde toestand. Dat zegt Stichting Vluchteling na een bezoek aan die regio. Ook werden in een dorpje in de buurt van Mosul enkele jerrycans vol met chemicaliën aangetroffen waarmee mosterdgas kan worden gemaakt.

Experts van de ontmijningsorganisatie Mines Advisory Group hebben al honderden liters van deze chemicaliën verzameld voor vernietiging. Een ander groot probleem vormen de vele explosieven en landmijnen die nog in het gebied liggen.

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, was de afgelopen dagen in Mosul en omgeving: “Ik kan niet geloven dat zulke gevaarlijke wapens open en bloot in de dorpen rondslingeren”, zegt ze in een persbericht. Ernstige ongelukken

Volgens Ceelen ontbreekt de capaciteit om deze wapens snel en effectief te vernietigen, waardoor het risico bestaat dat er ernstige ongelukken gebeuren met deze dodelijke gifgassen.

Stichting Vluchteling stelt 100.000 euro beschikbaar aan de Mines Advisory Group om de explosieven op te ruimen. “Ruiming moet de hoogste prioriteit krijgen”, zegt Ceelen.

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties