Europees onderzoek naar alarmering België over fipronil

Buitenland: http://nos.nl/tekst/2187077

De Europese Commissie onderzoekt of België de Europese autoriteiten op tijd heeft ingelicht over de vondst van besmette eieren. België lichtte het Europese bureau RRASF op 20 juli in, terwijl de Belgen al uiterlijk begin juni wisten dat eieren besmet waren met het ontsmettingsmiddel fipronil.

De Belgische Europarlementariër Bart Staes van de Groenen zegt dat er al midden mei informatie was over de fipronil-besmetting bij enkele bedrijven. Hij zei tegen de Vlaamse omroep VRT dat de regering anderhalve maand gewacht heeft voor ze de andere lidstaten inlichtte. Staes omschrijft dat als “extreem traag”.
Gevaar

Lidstaten van de Europese Unie zijn verplicht de RRASF onmiddellijk op de hoogte te stellen als er gevaar dreigt voor de volksgezondheid.

De Belgische organisatie die de voedselveiligheid controleert, de FAVV, ligt onder vuur omdat het zo lang geduurd heeft voor de andere lidstaten zijn ingelicht. Bestuurder Dircks van de FAVV wijst die kritiek van de hand. Hij zegt dat pas naar buiten werd getreden toen er relevante informatie beschikbaar was. Volgens de Belgen waren de concentraties fipronil zo laag dat er geen gevaar voor de volksgezondheid was.

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties