VS en Rusland gaan gevoelige kwesties bespreken

Buitenland: http://nos.nl/tekst/2186849

De Verenigde Staten en Rusland gaan de onderlinge problemen bespreken. Ze willen binnenkort met elkaar overleggen over gevoelige kwesties, zoals de situatie in Oekraïne en de Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen gezegd op een bijeenkomst op de Filipijnen.

De Amerikaanse minister Tillerson zei dat hij erin gelooft dat problemen kunnen worden opgelost. Maar hij zei ook dat bepaalde onderwerpen, zoals de Russische bemoeienis met de verkiezingen, ernstig zijn en daarom serieus moeten worden besproken.

Tillerson zei verder dat de Amerikanen nog nadenken over een antwoord op de Russische aankondiging dat een groot aantal Amerikaanse diplomaten Moskou moet verlaten. Dat was weer een antwoord van Moskou op Amerikaanse sancties die onder druk van het Congres zijn afgekondigd.
Overleg

Toch denken de Amerikanen en Russen dat ze tot elkaar kunnen komen. Hoge regeringsfunctionarissen van beide landen overleggen binnenkort met elkaar over de gevoelige kwesties.

Het was voor het eerst dat Tillerson en Lavrov elkaar spraken sinds Rusland aankondigde dat het Amerikaanse diplomaten het land uitstuurt.

Over Noord-Korea herhaalde Tillerson dat er overleg op gang moet komen “als aan de juiste omstandigheden wordt voldaan”. Vorige week zei hij in een interview dat de VS niet uit is op de val van het bewind in Pyongyang, dat de Verenigde Staten niet de vijand zijn van Noord-Korea en dat de problemen via overleg uit de wereld moeten worden geholpen. De VS blijft wel op het standpunt staan dat Noord-Korea geen kernmogendheid mag zijn.

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties