Huldiging Oranje: is er genoeg plek? En waarom zo’n korte boottocht?

Sport: http://nos.nl/l/2186867

De Oranjevrouwen worden vanavond gehuldigd in het park Lepelenburg in Utrecht. Daar is plek voor 12.000 man. Maar de voetbalsters zijn populairder dan ooit, zeker nadat ze gisteren het EK voetbal wonnen. Meer dan 5,5 miljoen mensen keken op het hoogtepunt naar de finale tegen Denemarken. Is er wel genoeg plek voor alle fans in het park?

“Het is natuurlijk moeilijk inschatten hoeveel mensen er komen vanavond. Het is mooi weer en vakantietijd”, vertelt een woordvoerder van de gemeente Utrecht. “We hebben dit nog nooit eerder meegemaakt.”

Park Lepelenburg is vanaf 16.30 uur open. De voetbalsters zullen een kort boottochtje maken van 500 meter op de grachten en daarna aankomen bij het park. Daar zal burgemeester Jan van Zanen iedereen ontvangen. De vrouwen worden gehuldigd en enkele artiesten zullen optreden.
Waarom zo’n korte boottocht?

Met de boottocht hoopt de gemeente het publiek te spreiden. “Zo is er meer plek om de speelsters te zien”, vertelt de woordvoerder. Maar waarom er is gekozen voor een korte boottocht, en geen rondvaart door de hele stad? Daar heeft hij niet echt antwoord op. “Het is meer een organisatorische reden. Dan zouden we veel meer moeten regelen, ook op het gebied van beveiliging. Dit is makkelijker te organiseren in zo’n korte tijd.”

Ook burgemeester Van Zanen heeft geen antwoord op de vraag waarom de tocht zo kort is. “Het was niet mogelijk”, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Maar het wordt geweldig genieten, gaat hij verder. “Er kunnen natuurlijk geen 17 miljoen mensen in het park terecht, maar dat kan volgens mij nergens in Nederland. Op een gegeven moment houdt het op, maar dan is het overal live op radio en televisie te volgen.”

Ook kan de huldiging worden gevolgd op een scherm aan de andere kant van het park, zegt de woordvoerder. En als er echt te veel mensen komen, wordt het park afgesloten.

Maar waar je ook kijkt in Utrecht, de hele stad viert vanavond mee, gaat Van Zanen verder. “De Dom is nu al oranje, met twee vlaggen. Het wordt heel mooi allemaal. De plek leent zich voor een prachtige huldiging die de vrouwen zeker hebben verdiend.”

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties