Discussie in België: zwijgen over fipronil of erover praten?

Buitenland: http://nos.nl/tekst/2186961

In de boerderij van Luc Ally in het Belgische Nazareth klinkt het geluid van duizenden kippen. Ernaast is een ruimte met stapels eierdozen. Deze eieren mogen nog wel worden verkocht, maar een kwart van Lucs collega’s moet alle eieren vernietigen vanwege de fipronil-besmetting.

Ook in België wordt de fipronil-affaire sinds dit weekend breed uitgemeten in de media. Zonder dat de Belgische bevolking het wist werden de afgelopen maanden tientallen kippenboerderijen gesloten vanwege fipronil. De FAVV, de Belgische tegenhanger van de NVWA besloot dat het publiek maken van de zaak niet nodig was.
Geen onrust

Voor boer Luc Ally een logische beslissing. Tussen de eieren zegt hij dat de fipronil-besmettingen geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid. “Je kunt toch niet vanaf de eerste dag dat je iets vermoedt gaan roepen: oei oei, dit wordt een crisis. Nee, ik denk dat ze goed gedaan hebben zo.”

Maar niet alle Belgen zijn dat met hem eens. Vooral de sociaal-democraten en de groenen vinden het een schandaal dat het Belgische publiek niet eerder is geïnformeerd.

John Combrez, voorzitter van de SP.A: “Hoelang speelt dit al? Hoeveel besmette eieren zijn er verkocht? Ze zeggen dat het eten van de eieren geen kwaad kan, maar waarom worden ze dan uit de supermarkt gehaald?” Fipronil in België

Het fipronil-schandaal begon in België. Hier staat het bedrijf dat een product met fipronil verkocht aan het bedrijf Chickfriend uit Barneveld. Dat product had nooit verkocht mogen worden en daarin schuilt de reden dat de Belgische toezichthouder niet eerder publiek maakte dat er fipronil-besmettingen zijn.​

Katrien Stragier van de FAVV: “We zijn een onderzoek gestart en hebben het Openbaar Ministerie geïnformeerd omdat er wellicht sprake is van fraude. We hebben het geheim gehouden vanwege het onderzoek. “Het bekendmaken van de fipronil-besmettingen had kennelijk het onderzoek in de weg gezeten. Gevaar voor gezondheid

Volgens de FAVV is de volksgezondheid geen enkel moment in gevaar geweest, omdat de fipronil-besmettingen in België nog lager zijn dan die in Nederland. Het fipronil-percentage in Belgische besmette eieren ligt tien keer lager dan de Europese norm, zegt de FAVV.

Maar het verzwijgen van voedselproblemen, hoe klein ook, ligt in België nog gevoeliger dan in Nederland. Eind jaren ’90 was België in de ban van de dioxine-crisis. Dioxine, een giftig goedje, was in de Belgische voedselketen terecht gekomen.

Direct daarna richtte België de FAVV op. En toch is nu de Nederlandse NVWA veel sneller met communiceren over fipronil dan z’n Belgische tegenhanger.

De Vlaamse boerenbond ABS is blij met de opstelling van de Belgische toezichthouder. Voorzitter Jef Vandamme: “Ik denk dat de communicatie in Nederland niet op de juiste manier gebeurd is. Paniek zaaien is heel gemakkelijk, maar dat moet je dan wel kunnen staven met feiten en dat kon men toch niet helemaal.”
Imagoproblemen

De volksgezondheid is niet in gevaar, benadrukt iedereen. Toch weet boer Luc Ally dat hij een probleem heeft.

“We staan op boerenmarkten in de omgeving en de mensen vragen er toch wel naar. Gebruiken jullie dat product? Dat is niet zo, maar dit is natuurlijk niet goed voor het imago van de eiersector.”

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties