Van Bronckhorst trots op derde prijs in vijftien maanden

Sport: http://nos.nl/l/2186653

De beker, de titel en nu de Johan Cruijff Schaal. Onder Giovanni van Bronckhorst wordt de prijzenkast van Feyenoord flink afgestoft de laatste seizoenen. “Prijzen winnen went nooit. Het is altijd bijzonder. Zeker bij Feyenoord. De laatste vijftien maanden drie prijzen winnen…”, sprak de trainer trots na afloop van de wedstrijd tegen Vitesse.

Het was zeker geen uitgemaakte zaak dat de landskampioen zou winnen van de bekerwinnaar. Zeker niet nadat arbiter Danny Makkelie, met behulp van videobeelden, een strafschop toekende aan Vitesse.

Daar ging wel een tweede doelpunt van Feyenoord aan vooraf, maar die treffer werd gemaakt in buitenspelpositie. “Het was wel verwarrend. Ik dacht eerst dat het om buitenspel van Nicolai (Jørgensen, red.) ging, wel of geen goal. De scheidsrechter ging uiteindelijk naar de zijkant om beelden te zien”, aldus Van Bronckhorst.

Makkelie bekeek meteen ook nog even de beelden die voorafgingen aan het Jørgensen-moment. Daaruit concludeerde hij dat Vitesse een strafschop verdiende. Van Bronckhorst: “Je weet dat ze alle situaties meenemen. De beslissing moet je dan accepteren.”

Makkelie bekende na afloop dat hij zelf geen strafschop had gezien. “De videoscheidsrechter vroeg mij naar het scherm te gaan om nog eens te kijken. Omdat hij het gevoel had dat er sprake was van contact.”

Makkelie zag vervolgens op de beelden dat Tim Matavz vlak voor het doelpunt van Jørgensen door Karim El Ahmadi onderuit was gehaald. Alsnog een strafschop dus en Makkelie wees resoluut naar de stip.

“Er kwam helemaal geen protest. Op het moment dat ik El Ahmadi geel gaf, zag je ook dat hij het accepteerde. Ik denk dat dat het mooie van het systeem is. Dat er vertrouwen is in de videoscheidsrechter, dat hebben we vandaag weer gezien.”
De 2-0 was alsnog afgekeurd geweest

Mocht de treffer van Jørgensen niet zijn afgekeurd wegens buitenspel, was het nog altijd geen 2-0 geweest, legde Makkelie ook uit. “De overtreding was eerder dan het doelpunt. Dus had het doelpunt nooit plaats mogen vinden.”

Vitesse-trainer Henk Fraser keek gelaten terug op de wedstrijd. “Ik kan de jongens niks kwalijk nemen. Het eerste gedeelte van de wedstrijd was Feyenoord duidelijk de betere ploeg. Voetballend gezien, en ze waren ook agressiever. Wij kwamen niet in ons spel. Maar we hebben ons hersteld en over dat gedeelte zijn we wel tevreden.”

Vitesse had nog geoefend op strafschoppen. Maar in tegenstelling tot de twee gemiste penalty’s van Tim Matavz en Milot Rashica in de beslissende serie, werd er nog wel nagepraat over de strafschop in reguliere speeltijd, waaruit de 1-1 voortkwam.
Büttner nam ‘m gewoon

Opeens stond Alexander Büttner achter de bal. Was dat wel de bedoeling? “Ik voelde me goed en ik nam ‘m gewoon.” Dat bleek voor sommigen bij Vitesse een verrassing, gezien de commotie die ontstond op het veld en in de dug-out. Guram Kashia liep op Büttner af. “Wat hij tegen me zei? Dat weet ik allemaal niet meer. Ik focuste me volledig op de penalty”, aldus Büttner.

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties