Vlaanderen verbiedt onverdoofd slachten van schapen

Buitenland: http://nos.nl/tekst/2180476

Het Vlaamse parlement heeft besloten dat het onverdoofd slachten van schapen per januari 2019 niet meer mag. Alle partijen stemde voor, maar één parlementslid stemde tegen.

De Vlaamse Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts noemt Vlaanderen hiermee “een voortrekker in Europa op het vlak van dierenwelzijn”.

Slachten zonder verdoving mag op dit moment in Vlaanderen nog als er religieuze motieven zijn. Het gaat om ongeveer 200.000 dieren per jaar. Per 2019 houdt dat dus op. De slachthuizen krijgt tot die tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe manier van slachten.
Nederland

In Nederland is onverdoofd slachten volgens islamitisch of joods ritueel toegestaan. De regels daarvoor zijn vorig jaar wel aangescherpt. Het onverdoofd slachten van dieren mag alleen in een erkend slachthuis, onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Ook mag het vlees niet meer in de gewone verkoop terechtkomen. “We geven alleen toestemming om ten behoeve van de vraag binnen geloofsgemeenschappen in Nederland ritueel te slachten”, zei staatssecretaris Van Dam vorig jaar. “Dus niet voor de export en niet voor een grotere markt, maar strikt gereguleerd.”
Verbod

In 2011 was een verbod op onverdoofd slachten in Nederland dichtbij. De Tweede Kamer nam een initiatiefwetsvoorstel van de Partij voor de Dieren aan. Daarin stond dat het ritueel slachten verboden moet worden omdat dieren onnodig lijden.

De wet sneuvelde in de Eerste Kamer, waar een meerderheid vond dat een verbod in strijd was met de vrijheid van godsdienst.

Het laatste nieuws op News Junky