Turkse Nederlanders kunnen Turkije niet uit door uitreisverbod

Binnenland: http://nos.nl/tekst/2166897

Meerdere Turkse Nederlanders mogen Turkije niet verlaten. Het gaat om mensen die kritisch zijn over het regime van president Erdogan. Bronnen melden aan de NOS dat het om zeker tien en mogelijk honderd mensen gaat.

Het gaat in veel gevallen om mensen die op vakantie of familiebezoek waren. Van een Turkse Nederlander is bekend dat hij het land al maanden niet uit kan. Tegen een aantal mensen loopt een juridische procedure.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt dat er contact is met mensen die problemen hebben om naar Nederland terug te keren, maar wil geen aantallen noemen. Het ministerie heeft contact opgenomen met de Turkse autoriteiten over het uitreisverbod. Mensen die dat willen kunnen bijstand krijgen van de Nederlandse ambassade in Ankara en bij het consulaat-generaal in Istanbul.
Gülenbeweging

Er zijn verschillende redenen waarom Turkse Nederlanders Turkije niet mogen verlaten. In een aantal gevallen gaat het om mensen die in verband worden gebracht met de Gülenbeweging, die er door de Turkse overheid van wordt beschuldigd achter de couppoging van vorig jaar juli te zitten.

Ook Turken met een dubbele nationaliteit uit andere Europese landen hebben problemen om vanuit Turkije terug naar huis te keren. Zo zijn er ten minste tien, en mogelijk tientallen Duitsers die zich hebben gemeld. Van Zwitserland is bekend dat twee mensen met de Zwitserse nationaliteit het land enige tijd niet konden verlaten. Maar zij zijn inmiddels weer vertrokken uit Turkije.

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties