Teylers Museum verwerft aquarel van Lourens Alma-Tadema

Binnenland: http://nos.nl/tekst/2165279

Het Teylers Museum in Haarlem heeft een ruitvormige aquarel verworven van Lourens Alma-Tadema (1838-1912). Een tentoonstelling met het werk van de Friese kunstenaar was afgelopen najaar en begin dit jaar een bezoekerssucces voor het Fries Museum in Leeuwarden.

Op de waterverfschildering die het Haarlemse museum nu heeft aangekocht, kijken twee mannen in Romeinse kleding aandachtig naar een kunstwerk.

Het is een detail van een groot schilderij van Alma-Tadema, Picture Gallery in Rome (1874), dat in bezit is van een Brits museum. De mannen bekijken vermoedelijk een werk van Apelles, volgens de overlevering de grootste schilder van de oudheid. Diens oeuvre is verloren gegaan.
Eerste aquarel

Volgens Teylers heeft tot nu toe geen enkel Nederlands museum een groot aquarel met een antiek onderwerp van Alma-Tadema in zijn bezit. Wel kocht het Fries Museum in 2015 een schilderij voor 1,6 miljoen euro. Entrance to a Roman Theatre (1866) was daarmee de duurste aankoop die het museum ooit deed.

De 19e-eeuwse kunstenaar Alma-Tadema was in zijn tijd erg populair. Zijn historische verbeeldingen van luxe en decadentie ontleende hij aan het Romeinse keizerrijk. Alma-Tadema raakte in de 20e eeuw in de vergetelheid met de opkomst van het modernisme, maar zijn werk is altijd sterk bepalend gebleven voor ons beeld van het dagelijks leven in het Romeinse rijk. Tefaf

Teylers Museum heeft het werk eerder deze maand gekocht tijdens de kunstbeurs Tefaf in Maastricht. Het museum heeft voor de aankoop financiƫle steun gehad van een sponsor. Hoeveel geld er voor de aquarel is betaald, heeft Teylers niet bekendgemaakt.

Het werk is vanaf morgen tijdelijk te zien in het museum. Vanwege de gevoeligheid voor licht wordt de aquarel na een paar maanden opgeborgen in het museumdepot.

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties