Overlevende Quebec: mijn vriend kreeg een schot door het hoofd

Buitenland: http://nos.nl/tekst/2156161

Een spoor van bloeddruppels loopt door de hal van de
Canadese moskee. Donkerrode vlekken zijn diep in de vloerbedekking van de gebedsruimte getrokken, in de muur zitten kogelgaten. “Hij kwam schietend binnen”, zegt Ahmed. Hij is een van overlevenden van aanslag op de moskee in Quebec.

Tijdens het zondagsgebed opende een schutter het vuur op vijftig biddende mensen. Zes mannen werden doodgeschoten, nog eens negentien mensen raakten gewond.

Voor het eerst sinds het bloedbad zijn de overlevenden terug in het getroffen Islamitisch Cultureel Centrum. Ali Ben Tahar kijkt met een lege blik in zijn ogen naar de hoek van de moskee. “Mijn vriend lag daar, hij kreeg een schot door het hoofd.”

Hij probeert uit te leggen hoe traumatische de schietpartij voor hem is geweest. “De eerste dag was heel zwaar. De beelden spookten de hele tijd door mijn hoofd. De tweede dag was iets beter, maar ik voelde me zo moe. Heel erg moe”, zucht Tahar.

Hij is niet de enige die het er zwaar mee heeft. Sommige
nabestaanden huilen, andere bidden voor hun verloren vrienden of familieleden. Ze troosten elkaar in de moskee.

“Je ziet het bloed hier nog zitten”, zegt Ahmed wijzend naar de muur. “De dader liep terug de hal in om zijn wapen te herladen en begon daarna weer om zich heen te schieten.”

De 27-jarige Alexandre Bissonnette is de enige verdachte van de terroristische aanslag, hij werd kort na schietpartij opgepakt. Volgens een Canadese mensenrechtenbeweging was van Bissonnette bekend dat hij rechts-extremistische ideeën heeft.

Vlak na aanslag was er nog iemand opgepakt. De 29-jarige Mohamed Belkhadir werd aangehouden omdat hij vluchtte voor de politie. Later vertelde hij aan Canadese media dat hij juist eerste hulp verleende aan een gewonde vriend en de politie had gebeld. Na een nacht in de cel werd Belkhadir vrijgelaten; hij is geen verdachte meer.

Ook ooggetuige Tahar heeft na de aanslag het alarmnummer gebeld. “Maar ik kon geen woord uitbrengen. Het is de eerste keer dat ik dat ik zo bang ben geweest.”

Voor de moskee liggen bloemen ter nagedachtenis van de slachtoffers. Op geschreven kaartjes staan persoonlijke boodschappen om de overlevenden een hart onder de riem te steken.

De zes omgekomen moskeegangers worden vandaag begraven.

Het laatste nieuws op News Junky

Advertenties