Roemenen verrassen met overtuigende zege op Oekraïne: 3-0

Roemenië is het EK begonnen met een overtuigende 3-0 zege op Oekraïne. Afstandsschoten deden de Oekraïners de das om, doelman Andrij Loenin zag er daarbij twee keer niet goed uit. Al moet gezegd dat de eerste treffer van Nicolae Stanciu van grote schoonheid was.

Door deze overwinning in München nemen de Roemenen de leiding in groep E, waarin België later vandaag nog tegen Slowakije speelt (aftrap: 18.00 uur). Kansje Dovbyk

Na een tamme openingsfase kwam de wedstrijd na 22 minuten los met een eerste mogelijkheid van de Oekraïners. Spits Artem Dovbyk, topscorer van de Spaanse competitie namens Girona, schoot hoog over.

Na deze kans gingen ook de Roemenen wat meer op de aanval spelen. En dat leidde na 28 minuten tot de openingstreffer van Nicolae Stanciu. De middenvelder schoot de bal fraai binnen van afstand en zette Roemenië zo op voorsprong: 1-0.

De Roemenen bleven daarna de betere ploeg, al was Oekraïne in de 37e minuut gevaarlijk via Mychajlo Moedryk, maar de voorzet van de Chelsea-aanvaller werd langs het eigen doel weggekopt door Radu Drăgusin.
Oud-Ajacied maakt 2-0

Daarna kreeg Roemenië, dat duidelijk de betere ploeg was na de openingstreffer, een mooie kans via Dennis Man. Een corner van Stanciu ging via de lat over.

Zeven minuten na rust maakte Roemenië alsnog de 2-0. Răzvan Marin schoot van een meter of twintig op doel. De bal was in de hoek, maar leek houdbaar voor Real Madrid-keeper Loenin. De doelman raakte het schot van de oud-Ajacied echter onvoldoende om de bal te keren.

Kort daarop was het ook 3-0. Denis Drăguş stond net geen buitenspel toen hij de bal vogelvrij ontving van Dennis Man. Alleen een schoen tegen de bal was voldoende om de marge uit te bouwen naar drie.

Oekraïne probeerde er nog wel een slotoffensief uit te persen, maar vond bij de kansen die er waren de ervaren doelman Florin Nita op zijn pad. Nita is met zijn bijna 37 jaar oudste speler op EK voor Roemeense nationale team. Hij neemt het record over van oud FC Utrecht-speler Lucian Sânmartean, die 36 jaar en 98 dagen oud was toen hij in 2016 meedeed aan het EK.

Ook al werd Oekraïne kort voor tijd nog gevaarlijk uit een corner en tikte Roman Jaremtsjoek de bal via de lat nog over het doel in blessuretijd, spannend werd het niet meer.