Angstzweet en duimende penningmeesters: dit staat er nog op het spel in de eredivisie

Sport: https://nos.nl/l/2521012

Waar vloeien aan het eind van de middag de tranen van geluk? En waar breekt het angstzweet uit? De meeste spelers kunnen tijdens de laatste speelronde in de eredivisie al denken aan hun vakantieplannen, maar voor een aantal ploegen staat er nog flink wat op het spel.
1. De strijd om Champions League-voetbal: een beslissingswedstrijd?

Zo maken FC Twente en AZ allebei nog kans op Champions League-voetbal. Niet alleen PSV en Feyenoord komen volgend seizoen uit in het miljardenbal, Nederland mag dankzij de Europese prestaties van de laatste jaren nog hopen op een derde ploeg in de groepsfase.

De derde plats in de eindrangschikking geeft namelijk recht op een plek in de derde voorronde van de Champions League. De penningmeesters van AZ en FC Twente zullen daar hard voor duimen deze zondag.

Op dit moment heeft FC Twente de beste papieren. De ploeg van Joseph Oosting heeft twee punten voorsprong op AZ, dat vierde staat. De Alkmaarders zouden met die plaats op de ranglijst naar het hoofdtoernooi van de Europa League gaan.

Maar de ploeg van interim-hoofdtrainer Maarten Martens kan dus ook nog een Europees podium hoger terechtkomen. Daarvoor moet het zelf thuis winnen van FC Utrecht en hopen dat FC Twente verliest bij PEC Zwolle.

Er is ook nog kans op een zeer bijzonder scenario: een beslissingswedstrijd.

Het zou zomaar kunnen dat beide ploegen na vandaag op een gelijk aantal punten staan, met precies hetzelfde doelsaldo en hetzelfde onderlinge resultaat.

Als FC Twente gelijkspeelt en AZ wint, gaat het doelsaldo tellen. Bij een gelijk doelsaldo geven de gemaakte doelpunten de doorslag. Op dit moment hebben beide ploegen 67 keer gescoord.

Mochten het doelsaldo én de gemaakte doelpunten gelijk zijn (na bijvoorbeeld 1-1 bij Twente en 1-0 voor AZ), dan zou het onderling resultaat beslissend moeten zijn. Omdat ook dat gelijk is (beide duels eindigden in 2-1) zal in dit ultieme scenario een beslissingsontmoeting volgen. Waar en wanneer die wedstrijd dan zal worden gespeeld, is nog niet duidelijk.
2. Wie vliegt er mogelijk nog uit?

Voor drie clubs uit het rechterrijtje staat er nog veel op het spel. Vitesse en FC Volendam zijn al gedegradeerd naar de eerste divisie en daar kan mogelijk nóg een eredivisieclub bijkomen.

De nummer zestien speelt namelijk play-offs om degradatie te ontlopen. De supporters van Excelsior, RKC Waalwijk en Heracles Almelo zullen vanaf 14.30 hun nagels waarschijnlijk niet sparen. De drie ploegen kunnen allemaal nog op de gevreesde zestiende plek terechtkomen.

Heracles Almelo lijkt zich het minst zorgen te hoeven maken. De Almeloërs hebben drie punten voorsprong op Excelsior en RKC. Maar in het oosten van het land zullen ze de ontknoping van twee jaar nog niet zijn vergeten. Toen degradeerde Heracles na een krankzinnig competitieslot, terwijl het op voorhand zo goed als veilig leek.

Excelsior en RKC staan allebei op 29 punten. De Waalwijkers hebben een iets beter doelsaldo (drie treffers verschil) en staan daardoor nu op de vijftiende plaats.

De Rotterdamse ploeg moet dus een resultaat zien te halen bij stadgenoot Feyenoord om de play-offs te ontlopen. Daarbij moet het ook hopen dat de concurrent geen punten pakt bij kampioen PSV, of liever nog tegen een monsternederlaag aanloopt waardoor het doelsaldo alsnog de reddingsboei wordt.

Maar landskampioen PSV vierde deze week al vakantie op Ibiza en dat geeft de Waalwijkers hoop.
3. Wie kroont zich tot de topschutter?

Tot slot wordt er nog op een ander vlak een strijd gestreden: wie wordt de topschutter van de eredivisie? Is dat AZ-spits Vangelis Pavlidis of PSV’er Luuk de Jong? Pavlidis staat nu op 28 treffers, De Jong op 27.

Beide goalgetters maken ook nog kans om de bijzondere grens van 30 doelpunten te slechten. Zij kunnen daarmee de opvolger worden van Wilfried Bony, die elf seizoenen geleden 31 treffers maakte.

Het laatste nieuws op News Junky