Wat gaat er mis bij Oranje en is het te fiksen? ‘We moeten simpel spelen’

Sport: https://nos.nl/l/2516020

Hoe is de losing streak te keren? Oranje speelde vrijdag tegen Italië een van de slechtste wedstrijden onder leiding van bondscoach Andries Jonker. Of zoals Jonker het zelf drie dagen later verwoordt: “We hadden te veel ruzie met de bal.”

Het was de derde verloren interland op rij. Eerder ging Oranje onderuit tegen toplanden Spanje en Duitsland. Morgen is Noorwegen de tegenstander in de kwalificatie voor het EK van 2025.

Het belangrijkste pijnpunt richting die wedstrijd: het kraakt en hapert. Met veel (langdurig) geblesseerden en een aantal nieuwe speelsters lukt het niet om in het juiste ritme te komen. Jonker: “We spelen om te winnen. Als dat niet lukt, worden we met z’n allen heel pissig.”
Frustratie Spitse

Iets van die frustratie was te merken bij aanvoerster Sherida Spitse. Na afloop van de nederlaag tegen Italië beet ze van zich af.

Op de vraag of er ‘iets groters’ aan de hand is bij Oranje, reageerde Spitse: “Dat is wat jullie meteen zeggen. Maar ik vind van niet. We zijn met zijn allen goed bezig.”

Dat herhaalde ze vandaag voor de training: “Er is niet méér aan de hand.” Om vervolgens naar de rol van de media te wijzen: “Het helpt soms niet om zo negatief te zijn over ons elftal. We doen het samen. Ook jullie horen bij ons.”

Haar woorden roepen de vraag op of dit Oranje wel kritisch naar zichzelf kijkt op een moment dat het tegenzit.

Volgens Jonker zijn er intern wel degelijk kritische woorden gevallen: “We zijn heel duidelijk naar elkaar, maar dat wordt wel binnenskamers gezegd en ik denk dat het ook zo moet.”
De oplossing?

Hoe leg je de puzzel weer goed met de middelen die je hebt? Op die vraag kauwen de bondscoach en zijn staf al een tijdje. De dag na de nederlaag tegen Italië keken ze de hele wedstrijd terug en sprak Jonker uitgebreid met een aantal speelsters.

Die moeten vooral rustig blijven als het even niet lukt. “In mooi Amsterdams: simpel spelen. De makkelijkste oplossing kiezen, niet de hele tijd, maar wel een paar ballen, tot het spel weer beter wordt. Niet blijven proberen en blijven mislukken.”

Op de vraag of je daarop kan trainen, is het antwoord ‘nee’. “Daar is bij het nationale team, een toernooi uitgezonderd, geen tijd voor. De tijd moet zijn werk doen.”
Het euvel

Wat was in zijn ogen het euvel? “Het ging niet om het afmaken van kansen, het ging om het creëren”, aldus de bondscoach.

Tegen Noorwegen beschikt Jonker over een volledig fitte selectie. De bondscoach verwacht opnieuw een lastige wedstrijd: “Ze zijn uitermate taai, verdedigen hard en agressief.”

Spitse heeft er vertrouwen in. “Ik denk dat we het weer veel beter gaan doen. We kunnen het ook, dat weten we. Het is niet zo dat dit nu ons niveau is.”

Het laatste nieuws op News Junky