Iedereen blij’ met vuurwerkvrije stad

Binnenland: http://nos.nl/tekst/639682-iedereen-blij-met-vuurwerkvrije-stad.html

Burgemeester Broertjes van Hilversum is het zat. Hij wil op Oudejaarsdag geen vuurwerk in het centrum van zijn stad en komt daarom met een plaatselijke verordening die vuurwerk daar verbiedt.

In Vlaardingen hebben ze ervaring met vuurwerkvrije zones. Het centrum van de Maasstad was op Oudjaarsdag 2013 een oase van rust, zeker vergeleken met eerdere jaren. Geen geschrokken winkelpubliek, geen geknal, geen rook en vooral: geen schade.

“Bewoners en winkeliers waren heel enthousiast, en wij daardoor ook”, zegt woordvoerder Anneke van de Ven van de gemeente Vlaardingen. Er wordt al gewerkt aan een voorstel om vuurwerk ook dit jaar te weren uit het centrum. Alternatief

Anders dan in Hilversum gold het vuurwerkverbod in Vlaardingen tot 23.59 uur. Daarna mochten caféhouders en bewoners gewoon pijlen en rotjes afsteken. “Een alternatief bieden was daarom niet nodig”, zegt Van de Ven.

Broertjes is strenger en trekt het verbod door tot na middernacht. Hij wil de Hilversummers met muziek en een vuurwerkshow tegemoet komen. Zo’n programma kost volgens Van de Ven veel geld en was voor Vlaardingen geen oplossing, omdat een paar kilometer verderop, bij de Rotterdamse Erasmusbrug, een show wordt gehouden die moeilijk te overtreffen is. “Niemand bekeurd”

Het vuurwerkverbod in Vlaardingen is goed gehandhaafd, vertelt Van de Ven. “We hebben niemand bekeurd. Iedereen heeft zich er netjes aan gehouden.”

De gemeente heeft wel extra controles gehouden. “Er worden op Oudjaarsdag altijd extra agenten en stadswachten ingezet. De stadswachten hebben vaker hetzelfde rondje door het centrum gelopen om het verbod te handhaven. Maar dat heeft niets extra gekost.”
“Goed bevallen”

Vlaardingen was op Oudjaarsdag 2013 een van de twintig gemeenten met vuurwerkvrije zones. In de meeste plaatsen werden die ingericht rond verzorgingshuizen en kinderdagverblijven. Alleen in Vlaardingen was vuurwerk in het hele centrum verboden.

Voor zover bekend heeft de gemeente Hilversum geen contact gezocht met Vlaardingen om ervaringen te delen. “Maar ons is het goed bevallen”, zegt Van de Ven. “Wij zijn van plan om dit weer zo te doen.”

Het laatste nieuws op News Junky